Tidsplanering för arbeten vid samprojekt för vård av torvmarksskogar

Swedish
Summary

Genomförandet av projektet underlättas om projektområdet eller delprojekten delas in i drivnings- och iståndsättningsblock. Blocken avgränsas så att de utgör naturliga helheter med tanke på terrängen och skogens struktur. Ett bra drivningsblock är ett sådant som kan avverkas med en maskinkedja på en gång. Man bör samtidigt beakta lagerplatserna för virket, dikessystemets struktur och vattenvårdsåtgärderna. 

Content
Text

Utgångspunkter för indelningen i drivningsblock

  • avverkningsmetod; samma slags beståndsbehandling i samma block
    • förnyelseavverkning
    • gallringsavverkning
  • övrig avverkning
  • avverkningstidpunkt > sommardrivningar avgränsas till ett eget block
  • drivningsmetod > skilj åt maskinell och motormanuell avverkning.

Utgångspunkter för indelningen i iståndsättningsdikningsblock

  • Vattenvårdskonstruktioner; översilningsområden, bottendammar, sedimentationsbassänger och våtmarker anläggs först
  • det gamla dikesnätets struktur; rensningen påbörjas uppströms, avloppsdiken grävs sist
  • platser där grävningen medför risker med tanke på vattenvården; verkställs under så torra förhållanden som möjligt
  • grundvattenområden och sura sulfatjordar; förutsätter särskild försiktighet vid grävning

Vid planering av vattenreglering och vattenvårdsåtgärder är det viktigt att beakta hela torvmarksområdet. Åtgärderna på ett iståndsättningsdikningsblock utförs då de utgör ett så litet hot mot vattendragen nedströms som möjligt.

Title

Planering av tidtabell

Text

En tydlig tidsplan ger projektet struktur och gör det lättare att genomföra. I planeringsskedet bör man också säkerställa att det finns tillgång till maskiner som är lämpliga att använda på torvmark och att det finns aktörer som är villiga att utföra arbetena.

Det lönar sig att visualisera projektets olika skeden på en tidslinje där början och slutet av projektet framgår och där de olika skedena och åtgärderna också finns inplacerade. Om tidtabellen är realistisk och omfattas av alla så är också chanserna stora att den håller. En tydlig och klar tidtabell gör det också lättare att ingripa om det uppstår förseningar och att vidta åtgärder för att korrigera situationen. 

Det är klokt att redan vid tidsplaneringen bereda sig på eventuella problemsituationer. Hur hittar man till exempel en lösning om en sommardrivning inte förverkligas som planerat eller om grävmaskinsentreprenören plötsligt byts?