Vattenvården och avgränsningen av avrinningsområdet

Swedish
Summary

Vattenvården inom skogsbruket kräver att man känner till de centrala vattendragen och avrinningsområdena. Vid planeringen av vattenvårdsåtgärder utgår man från avrinningsområdet och definierar sedan riskobjekten och planerar de åtgärder som behövs för att belastningen från avrinningsområdet ska bibehållas på önskad nivå. 

Content
Text

Då planeringen inleds börjar man med att ta reda på avrinningsområdets areal och vilka markanvändningsformer och markägoförhållanden som hittas inom området. Följande steg är att reda ut vilka de främsta belastningskällorna är inom avrinningsområdet och att planera de åtgärder som behövs för att begränsa belastningen av åtgärderna på vattendragen. För den här utredningen behövs såväl geodata som terrängbesök.

Vid planeringen av vattenvårdsåtgärderna ska man beakta möjligheterna att få vattnet att dröja kvar på området och hur naturnära vattenvårdslösningar, såsom våtmarker och översilning, kunde utnyttjas. Samtidigt tar man reda på om det finns sådana objekt på området som borde ägnas särskild uppmärksamhet, t.ex. småvatten eller känsliga vattenekosystem. Planering av avrinningsområden kan utföras både i privatskogar och på skogsmark som tillhör skogsbolag, samfund eller statenHiltunen, T., Jämsén, J., Joensuu, S., ym. 2014. Opas metsätalouden vesiensuojelun suunnitteluun valuma-aluetasolla. TASO-hankkeen julkaisu..
Mer information om tryggandet av vatten och vattenmiljöer: Valuma-aluesuunnittelu metsätalouden vesiensuojelussa.(ulkoinen linkki)

 

 

Caption
Illustration av ett avrinningsområde. Bild: Juha Varhi, © Tapio.
Title

Identifiering av riskobjekt

Text

Vid identifieringen av potentiella riskobjekt i samband med ett projekt kan man utnyttja geodata för att få fram bl.a. avrinningsområdets areal, vattnets flödeshastighet och flödesrutter, vattenfårans och terrängens lutning samt erosionskänsligheten. Skogscentralens öppna databas innehåller en stor mängd data och verktyg för planering av vattenvården, bland annat ett verktyg för att bestämma avrinningsområdet för ett visst objekt.

Med hjälp av den här geografiska informationen får planeraren en bättre helhetsbild av planeringsområdet och har lättare att placera och dimensionera vattenvårdskonstruktionerna rätt. Geodata ersätter inte planeringen i terrängen, men underlättar förhandsplaneringen och gör fältarbetet effektivare.
Läs mer här: Geodatamaterial för vård av torvmarksskog (på finska).

Title

Identifiering av vattendrag

Text

Vid planering av vattenvård är det viktigt att inte bara identifiera avrinningsområdet som ligger uppströms, utan också vattendrag och småvatten nedströms. De här vattenekosystemens tillstånd får inte försämras på grund av beståndsbehandling uppströms. Vid planeringen av vattenvårdslösningar är det viktigt att identifiera de vattenfåror (diken och rännilar) längs vilka vattnet rinner vidare från dikningsområdet mot ett vattendrag, och att minska den belastning som vattenfårorna och vattendragen utsätts för. Dessutom ska man vid planeringen av åtgärder och vattenvårdskonstruktioner beakta beståndet av vandringsfiskar så att vandringslederna inte avbryts och så att livsmiljöerna bevaras.

Läs mer om klassificering av vattendrag och bedömning av vattendragens tillstånd (på finska): PUROHELMI, Ranta 10, Vesistöjen perusyksiköt, Vesimuodostumat-tietojärjestelmä VEMU, Virtavesien lohikalakannat.