Ojakohtaista kiintoainekuormaa voidaan kaltevuuden salliessa vähentää jättämällä ojaan kaivu- tai perkauskatkoja. Lietekuoppiin pidättyy lähinnä kaivuaikana pohjakulkeumana liikkuvaa karkeaa kiintoainetta, eivätkä ne pidätä esimerkiksi turvemaata tai hienoa kivennäismaata.
Kaivukatkot
Kaivukatkot ovat ojiin ja naveroihin kaivamatta jätettäviä osuuksia, joissa maanpinta säilytetään koskemattomana. Kaivukatkot toimivat kuormituksen pidättämisessä pintavalutuskenttien tapaan. Kaivukatkoja ovat myös vanhoihin ojiin niitä perattaessa jätettävät perkaamattomat osuudet eli perkauskatkot. Kaivu- ja perkauskatkojen sijainnit määritellään ja osoitetaan jo ojien kunnostuksen suunnittelun yhteydessä.
Kaivukatkon pituus riippuu virtaaman määrästä ja maalajista. Kaivukatkon pituus voi vaihdella muutamasta metristä muutamaan kymmeneen metriin. Lyhyitäkin kaivukatkoja kannattaa hyödyntää, jolloin on varmistettava, ettei kaivukatkon muodostama kynnys huuhtoudu pois tulva-aikana.
Vanhoja ojia perattaessa jätetään ojiin muutamien metrien mittaisia perkaamattomia osuuksia, eli perkauskatkoja. Ojan pohjalla kasvava rahkasammal- ja ruohokasvusto hidastaa virtausnopeutta ja suodattaa perkauskatkon läpi virtaavasta vedestä epäpuhtauksia. Perkauskatkoja suositellaan jätettäväksi etenkin pitkiin vähänkin kaltevuutta sisältäviin ojiin, sekä ojiin, joiden pituuskaltevuus on suuri.
Yksittäisiä ojia perattaessa vesi voidaan maanpinnan kaltevuuden salliessa johtaa sivuun alkuperäisestä ojasta; vesi palautuu kohteen alapuolella uudelleen ojaan pintavalutuksena. Tarvittaessa voidaan kaivaa haarukkaoja kaivukatkon alapuolelle veden keräämiseksi. Kaivu- ja perkauskatkot ovat ensisijaisesti yhden kuivatusojan vesiensuojeluratkaisuja.
Lietekuopat
Lietekuoppien tehosta ei ole tutkimusnäyttöä. Lietekuoppia suositellaan käytettäväksi karkeiden ja keskikarkeiden maalajien alueilla. Näitä hienomilla maalajeilla ja paksujen tai pitkälle maatuneiden turvemaa-alueiden kohdalla lietekuopat voivat jopa lisätä kuormitustaHäggblom, O., Härkönen, L. Joensuu, S., ym. 2020. Maa- ja metsätalouden vesitalouden suuntaviivat muuttuvassa ympäristössä. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 2020:6Haahti K., Nieminen M., Finér L., ym. 2017. Model-based evaluation of sediment control in a drained peatland forest after ditch network maintenance. Canadian Journal of Forest Research.. Lietekuoppien sijainnit määritellään ja osoitetaan jo ojien kunnostuksen suunnittelun yhteydessä.