Puumateriaalin hyödyntäminen vesiensuojelun tehostamisessa

Finnish
Pienpuusta valmistettuja rankanippuja. Kuva: © Esko Keskinen.
Summary

Kosteikkoon tai muuhun vesiensuojelurakenteeseen upotetusta puumateriaalista on saatu hyviä kokemuksia vesistöhaittojen ehkäisyssä: puumateriaali voi tehostaa ravinteiden talteenottoa. Veteen upotetut, pienpuusta rakennetut rankaniput monipuolistavat myös vesieliöstöä tarjoamalla niille ravintoa ja suojaa.

Tutkittua tietoa puumateriaalin hyödyntämisestä vesiensuojelun tehostamisessa on vähän. Menetelmä on uusi ja sen hyödyntämistä suositellaan toteuttamaan harkiten.

Content
Title

Toimintaperiaate puumateriaalin hyödyntämisessä vesiensuojelun tehostamisessa

Text

Kaivutyön tai sitä seuraavien kevättulvien aiheuttamaa kiintoaineksen kulkeutumista vesistöön voidaan ehkäistä vesiensuojelurakenteisiin lisätyn puumateriaalin avulla. Ennen ojien kaivuuta, esim. ojitusmätästyksen tai ojien kunnostuksen yhteydessä, puuta voidaan laittaa esimerkiksi laskeutusaltaisiin. Kuormituspiikkiä voi tasoittaa myös puuaineksen pintaan kehittyvä mikrobiyhteisö, eli biofilmi (PuuMaVesi-hankeVuori, K.-M., Leppänen, M., Koljonen, S., ym. 2021. Puupohjaisilla uusilla materiaaleilla tehoa metsätalouden vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin. PuuMaVesi-hankkeen loppuraportti.). Puuainesta tulisi lisätä sellaisiin rakenteisiin, joissa puumateriaali pysyy veden peitossa myös alivirtaama-aikaan.

Suositeltavin käytettävä materiaali on havupuu. Jos sitä on saatavilla niukasti, rakennetta voidaan täydentää muulla sekapuulla; kuitenkin niin, että pääasiallinen materiaali on havupuuta.

Puumateriaali voidaan hyödyntää vesiensuojelurakenteissa pienimuotoisesti, jolloin pienpuusta valmistettuja rankanippuja voidaan sijoittaa laskeustusaltaaseen tai ojastoon pidättämään ravinteita ja kiintoainesta, sekä paikallisesti hidastamaan virtausnopeutta ja ehkäisemään eroosiotaVuori, K.-M., Leppänen, M., Koljonen, S., ym. 2021. Puupohjaisilla uusilla materiaaleilla tehoa metsätalouden vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin. PuuMaVesi-hankkeen loppuraportti..

Suuremmat rakenteet, joissa käytetään karsittuja rankoja, on kustannustehokkaita tehdä konetyönä. Työhön sisältyy puun korjuu, kuljetus ja asennus. Rakenteeseen voidaan hyödyntää vähempiarvoista pienpuuta, jota saadaan esim. ojalinjojen aukaisun tai muun hakkuutyön yhteydessä. Puumateriaali voidaan kuljettaa metsätraktorilla suunniteltujen vesiensuojelurakenteiden rakennuspaikoille odottamaan kaivutyön yhteydessä tehtävää asennustaVuori, K.-M., Leppänen, M., Koljonen, S., ym. 2021. Puupohjaisilla uusilla materiaaleilla tehoa metsätalouden vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin. PuuMaVesi-hankkeen loppuraportti.

Caption
Karsittua rankaa aseteltuna laskeutusaltaaseen. Altaan pohjaan on juntattu paalut. Kuva: © Esko Keskinen.
Text

Puumateriaali voidaan asentaa laskeutusaltaaseen kaivurin kaivamiin taskuihin (kuva alla) tai kasettiratkaisuna, jolloin altaan pohjaan juntataan paalut, joiden väliin rankaniput asennetaan (kuva yllä). Rankojen tulisi upottuaan ulottua mahdollisimman hyvin altaan vedenpinnan tasolle myös tulvatilanteissa. Kasettiratkaisuissa on suositeltavaa rakentaa vähintään kaksi laskeutusaltaan poikki ulottuvaa, pohjasta tulvakorkeuteen ulottuvaa rakennetta (kuva yllä)Vuori, K.-M., Leppänen, M., Koljonen, S., ym. 2021. Puupohjaisilla uusilla materiaaleilla tehoa metsätalouden vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin. PuuMaVesi-hankkeen loppuraportti..

Caption
Laskeutusaltaan reunoille kaivetaan taskut, joihin puuaines asetellaan poikittain altaan yli. Lähde : Vuori ym. 2021 PuuMaVesi-loppuraportti.
Text

Puumateriaalin lisääminen laskeutusaltaisiin edellyttää suunnittelijalta ennakointia ja muiden toimijoiden ohjeistamista. Vesiensuojelurakenteen toteuttajan kaivurin varustelutaso vaikuttaa toimintamallissa valittavaan toteutustapaanVuori, K.-M., Leppänen, M., Koljonen, S., ym. 2021. Puupohjaisilla uusilla materiaaleilla tehoa metsätalouden vesiensuojeluun ja vesistökunnostuksiin. PuuMaVesi-hankkeen loppuraportti..

Caption
Toimintamalli puumateriaalin lisäämiseen laskeutusaltaisiin suometsänhoidon hankkeiden yhteydessä. Lähde : Vuori ym. 2021 PuuMaVesi-loppuraportti.
Text

Puumateriaalin lisääminen vesiensuojelurakenteisiin tai rantavyöhykkeille ei vaadi erillisiä ilmoitus- tai lupamenettelyjä. Asentamisessa on kuitenkin huomioitava seuraava:

  1. Kun rankanippuja laitetaan ojiin tai laskeutusaltaisiin puupuhdistamoiksi, on noudatettava ojitusta säätelevää vesilain 5 lukua. Rankanipun sijoittamiselle ojaan on saatava maanomistajan lupa. Puupuhdistamon toteuttajilla on käytännössä ojittajan vastuu. Vesilain 5 luvun 7 ja 8 §:n mukaan ojitus on siten toteutettava ja ojaa kunnossapidettävä, ettei aiheuteta muille haittaa mm. vettymisen muodossa.
  2. Jos rankanippuja upotetaan vesialueelle esim. järveen tai puroon, tulee siihen olla vesialueen omistavan osakaskunnan suostumus. 

Lisätietoa puumateriaalin hyödyntämisestä vesiensuojelun tehostamisessa: